понеділок, 26 жовтня 2020 р.

Просвітницька робота з батьками дітей з особливими потребами, які навчаються в ЗНЗ

Матеріали для психологів, дефектологів

«Ни  за какие сокровища в мире
 мы не  согласились бы
расстаться с тобою, Малыш!
- Даже за сто тысяч миллионов?
- Даже за 100 тысяч миллионов.
- Значит я так дорого стою?!»
(Астріт Ліндгрен «Малиш і Карлсон»)

Мабуть не має жодної людини ні серед «сьогоднішніх» батьків, а «вчорашніх» дітей, ні просто серед сучасних дітей, які  б  не впізнали розмову між мамою і синочком про цінність дитини для її батьків, з улюбленого мультфільму «Малиш і Карлсон». Саме ці слова надихнули  назвати просвітницький лекторій для батьків «Скарб сім’ї».
За більше ніж двадцять років роботи в спеціальній школі, в  кабінеті психолога школи, побувало чимало батьків учнів: і молоденькі і більш досвідчені люблячі мами, схвильовані і заморені бабусі, зацікавлені і суворі татусі…Одні приходили з власної ініціативи, інші - після психолого - діагностичного обстеження їхніх дітей, і  такі,  на  зустріч з якими  довго чекали, і навіть такі, які заходили щоб «змістовніше» чекати поки їх дитина вчить уроки в групі продовженого дня. Але дуже багато спільного у всіх батьків! Це, безумовно, любов і турбота про своїх дітей. Бо щодня, двічі на день, привозити через все місто і забирати дитину зі школи - це свідчення про свідоме розуміння значних проблем здоров’я своєї дитини і бажання виростити повноцінну гармонійно-розвинуту, соціально-адаптовану людину.
На превеликий жаль, статистика вступу дітей до спеціальної школи, за останні 5 років, має тенденцію до збільшення кількості дітей з комбінованими  проблемами  здоров’я, і, при визначенні освітнього маршруту та наданні корекційно - розвивальних послуг, необхідно враховувати всі індивідуальні особливості розвитку кожної дитини. А це справа нелегка, бо потребує багато інформації про дитину, її розвиток від народження. І зустрічаючись, навіть, з люблячими і зацікавленими батьками, з приводу надання допомоги їхній дитині, наштовхуємось на те, що батьки, маючи сьогодні можливість тримати вдома медичну картку розвитку дитини, не обізнані із записами в ній!

Слова в медичних  картках дитини
Говорячи з батьками, в першу чергу, психолога  цікавлять висновки невропатологів. В багатьох випадках в карточці є запис ПЕП (пренатальна енцефалопатія)  або загадкові  (для батьків) літери ММД, ГРДУ, бали за шкалою Апгар ( оцінка здоров’я новонародженого)*(див. Додаток 3). Зразу необхідно цікавитись у батьків, що вони знають про ці слова в картках своїх дітей. Відповіді дуже схожі: «лікар сказав, що це нічого страшного…Зараз, говорять, це майже всім дітям при народженні таке пишуть, на всякий випадок…для перестраховки!?» «Проінформованість батьків – це передумова того, що вони зможуть мудро діяти в інтересах дитини, розуміти межу між обмеженнями та можливостями, а відповідно приймати реальність того, чого не можна змінити, та водночас допомагати дитині розвинути її можливості  не гаячи часу. Тільки розуміючи реальність можна мудро в ній жити, співпрацювати з нею».*   
*Романчук О. Дорога любові: дитина з особливими потребами в родині.    Львів: Свічадо,2001. С-171


               Матеріали підготувала: Климко Олена Володимирівна, психолог вищої категорії,психолог-методист спеціальної загальноосвітньої школи для дітей зі зниженим зором №40, м. Полтава

Немає коментарів:

Дописати коментар